Spajanje Shella i BG Group kao otrežnjenje za zelene radikale

Dioničari Royal Dutch Shella odobrili su u srijedu 50 milijardi dolara za preuzimanje BG Group čime su uklonili glavnu zapreku za staranje najvećeg trgovca LNG-a u svijetu. Ovaj bi posao mogao pokazati kako globalno okretanje prema zelenoj energiji još uvijek nema ekonomsku računicu.

Dioničari BG-a su odobrili jedan od najvećih poslova energetskog sektora u posljednjem desetljeću na sastanku u četvrtka. Time su omogućili predviđeno spajanje ove dvije naftne i plinske tvrtke, koje je predviđeno za 15. veljače.

Malo investitora otvoreno osporava kako je ovo strateška prednost za Shell, no sa cijenom nafte blizu 30 dolara za barel, i sa slabom prognozom oporavka, neki su doveli u pitanje održivost posla kojim bi se povećao teret duga.

„Naš je neposredni fokus na uspješnom završetku transakcije nakon što su u četvrtak sve odobrili dioničari BG Groupa“, rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden za Reuters.  Za sporazum je u Den Haagu glasovalo više od 83 posto dioničara Shella, a nešto manje od 17 posto je glasovalo protiv na valu zabrinutosti zbog niske cijene nafte. Reuters pak donosi kako više od 40 posto dioničara Shella posjeduje i dionice BG Groupa.

Ovime će nastati najmoćniji trgovac LNG-om na svijetu te će dobiti pristup naftnim resursima Brazila i Australije. Druga bi povlastica mogla biti ušteda od 4 milijarde dolara u kombiniranom novčanom tijeku Shell-BG-a nakon najavljenog pada cijene nafte prema 10 dolara za barel.  S druge strane, kritičari smatraju kako se Royal Dutch Shell ne bi trebao okretati prema uštedama u sektoru fosilnih goriva nego u razvoju obnovljivih izvora energije. Skupina predvođena Markom van Baalom koja drži vrijednost od 5 milijardi eura dionica osobito je aktivna u okretanju Shella prema zelenoj energiji.

Zaključimo, činjenica kako većina dioničara dvije velike kompanije glasuje za spajanje temeljem ekonomskih pokazatelja u sektoru fosilnih goriva pokazuje kako još nije vrijeme za njihovo napuštanje, ali i ne postojanje ekonomske računice u radikalnom okretanju zelenoj energiji.

You may also like

0 comments