Spajanje kompanija potaknulo burzovne indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija. Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na 18.223 boda, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.151 bod, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 5.309 bodova.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim izvješćima kompanija. Od 120 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

I dok su na početku sezone poslovnih rezultata analitičari u anketi Reutersa očekivali da će zarade kompanija u trećem tromjesečju pasti za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sada procjenjuju da će zarade porasti 1,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava poslovnih izvješća, proteklo će tromjesečje biti prvo u kojemu su kompanije zabilježile rast zarada, nakon četiri kvartala neprestanog pada. “Konsenzus procjena u vezi zarada nastavit će se poboljšavati zahvaljujući, među ostalim, rastu cijena energenata i snažnoj potrošnji u SAD-u”, kaže Chad Morganlander, portfelj menadžer u fondu Stifel Nicolaus.

S druge strane, pod pritiskom su se jučer našle dionice AT&T-a i Time Warnera jer su ulagači sumnjičavi u vezi ponude AT&T-a za preuzimanje Time Warnera za 85 milijardi dolara. Cijena dionice AT&T-a pala je 1,7, a Time Warnera 3,1 posto.

Dionica B/E Aerospacea poskupila je, pak, više od 16 posto, nakon što je proizvođač zrakoplovnih komponenata Rockwell Collins ponudio 6,4 milijarde dolara za preuzimanje te kompanije. “Aktivnosti preuzimanja i spajanja nastavit će se zahvaljujući, među ostalim, niskim troškovima financiranja dugova”, kaže Morganlander.

Na europskim burzama se, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 6.986 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,47 posto, na 10.761 bod, a pariški CAC 0,36 posto, na 4.552 boda.

You may also like

0 comments