S&P potvrdio kreditni rejting BIH

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s potvrdila je Bosni i Hercegovini kreditni rejting “B” sa stabilnim izgledima, objavljeno je na mrežnim stranicama središnje banke BiH. Ta ocjena znači da je BiH među državama “spekulativne kreditne sposobnosti” u kojima vlada visoki kreditni rizik.

Ocjenu kreditnog rejtinga BiH na temelju ugovora s ovom bankom uz Standard & Poor’s provodi i Moody’s Investors Service koji je 2012. dao sličnu ocjenu odnosno rejting “B 3” s tim što je tada izglede od ranijeg negativnog promijenio u stabilne. Međunarodne rejting agencije provode procjenu sposobnosti zemlje da izvršava svoje obveze i na osnovu toga određuju rejtinge servisiranja duga u domaćoj i inozemnoj valuti. U biti riječ je o procjeni mogućnosti i spremnosti vlasti neke države da servisira svoj dug na vrijeme i u cjelosti.

Ocjena kreditnog rejtinga neke zemlje donosi se na temelju pokazatelja kao što politički rizik, dohodak i ekonomska struktura, mogućnosti ekonomskog rasta, mogućnosti prilagodbe fiskalnog sustava, dug ukupne konsolidirane države, monetarna stabilnost, vanjska likvidnost, teret duga javnog sektora i teret duga privatnog sektora.

You may also like