S&P 500 na novim rekordima

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks prvi put u povijesti dosegnuo 2.100 bodova, jer se ulagači nadaju da će Atena i njezini partneri u eurozoni pronaći kompromisno rješenje za grčke dužničke probleme, unatoč neuspješnim razgovorima u ponedjeljak.

S&P 500 porastao je 0,16 posto, na rekordnih 2.100 bodova, dok je Dow Jones ojačao 0,16 posto, na 18.047 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 4.899 bodova, najvišu razinu u 15 godina. Na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno, nakon što su u ponedjeljak propali razgovori ministara financija eurozone o grčkim dužničkim problemima, jer Atena ne želi produžiti program međunarodne financijske pomoći.

Međutim, cijene su dionica porasle nakon vijesti da Grčka namjerava u srijedu zatražiti produženje sporazuma o zajmu s eurozonom, razlikujući to od punog programa financijske pomoći. Nova grčka vlada premijera Alexisa Tsiprasa odbila je zatražiti produženje međunarodnog financijskog programa pomoći koji istječe 28. veljače, protiveći se mjerama štednje koje program nameće, no zbog toga bi se mogla naći pred bankrotom, bez sredstava za isplatu dospjelih obveza. Anonimni je izvor  jučer u Bruxellesu  kazao novinarima da će Grčka zatražiti produženje sporazuma o zajmu za najviše šest mjeseci, ali se o uvjetima još pregovara. Riječju, Grčka želi da se nastavi njezino međunarodno kreditiranje, ali bez obveza provođenje reformi i štednje.

Zahvaljujući tome, jučer je na Wall Streetu u plusu završila čak i dionica grčke National Bank of Greece, s rastom cijene za 1,2 posto, nakon što je tijekom dana bila na gubitku i više od 12 posto. Podršku tržištu pružili su jučer i stabilnost cijene nafte, koja se na londonskom tržištu kreće iznad 60 dolara po barelu, kao i nešto bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam ovoga mjeseca iznosi 6,7 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 6.898 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 4.753 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,25 posto, na 10.895 bodova.

You may also like