Soros napušta SAD

Soros Fund Management, obiteljska tvrtka hedge fond menadžera, milijardera Georgea Sorosa, smanjila je ulaganja u američke dionice i prebacila imovinu u ostatak svijeta. Soros, koji upravlja s gotovo 30 milijardi dolara, prebacio je oko dvije milijarde dolara u tvrtke u Aziji i Europi, rekla je upućena osoba koja je htjela ostati anonimna, javlja Bloomberg.

Slično su postupili i drugi veliki hedge fond menadžeri, nakon što je pad cijena nafte pogodio energetske tvrtke. Neki od tih fondova imali su i 40 posto manje novaca u američkim dionicama krajem godine, u usporedbi s krajem rujna prošle godine, prema podacima regulatornih kompanija. Neki ulagači u ovoj godini očekuju veću zaradu na europskim i japanskim tržištima nego američkim. Na takve ih odluke potiču očekivanja dodatnih poticaja od strane Europske središnje banke (ECB), slabiji euro te dobri poslovni rezultati kompanija. Neki se fondovi usredotočili na proizvođače nafte i prirodnog plina.

Sorosova se osobna imovina procjenjuje na 26 milijardi dolara, prema Bloombergovoom indeksu milijardera. Prema podacima regulatorne agencije, njegova je tvrtka 31. prosinca ulagala u 186 dionica, gotovo trećinu manje nego na kraju prethodnog tromjesečja.

You may also like