Home Ekonomija Šonje: Političari zaslužni za prognozu rasta? Možeš si misliti!

Šonje: Političari zaslužni za prognozu rasta? Možeš si misliti!

by Energypress.net

Povodom nadmudrivanja političara lijeve i desne provenijencije oko zasluga za povećanje prognoza rasta BDP-a u režiji Europske komisije, na svom se Facebook profilu oglasio ekonomski analitičar iz Arhivanalitike Velimir Šonje. 

“Ovo je opće ludilo. Mediji i političari u svom plesu ljubavi i mržnje nadmeću se u tome tko će više dati prostora ljevici ili desnici u iskazivanju zasluga. Za što? Za prognozu! Za poboljšanu prognozu zaslužna je bivša vlada, viču jedni. Poboljšana prognoza rezultat je dolaska nove vlade, kažu drugi.

Dakle, nisu poduzetnici, nisu izvoznici, nisu menadžeri, nisu radnici, nisu inovatori, nisu dobavljači, nisu kupci, ne … nitko od njih nema veze s time. Zaslužni su ONI! No, baš ONI, i ONI koji izvještavaju o NJIMA, propuštaju uočiti najvažniju stvar iz prognoza Europske Komisije: u prognozama postoji linija koja se zove „strukturni deficit“. Ona pokazuje da će se strukturni deficit u 2016. POVEĆATI.

Da, ako se ništa ne napravi, strukturni deficit će se unatoč bržem rastu povećati. Oni bi trebali znati da je to jako, jako loše. Ali je i komplicirano. Jer, za znati razliku između ukupnog, strukturnog i primarnog deficita, treba znati ekonomiju”, napisao je Šonje.

Šnje

Related Posts