Šonje: Gospodine Petrov, reforme su vam ostale pred vratima

Sedam hitnih mjera koje će spasiti Hrvatsku predstavio je Božo Petrov, a Velimir Šonje prokomentirao. Njegov komentar prenosimo i ovdje.

Od ove zadnje (ukidanje poreza na tvrtku) HDZ-u i SDP-u će stvarno zapeti kost u grlu. Nakon što je gospodin Grmoja zadnja dva dana izjavljivao da su oni normalni ljudi s kojima se može razgovarati i da neće uvjetovati gospodina Petrova za premijera, sada je uslijedila ova lista slabašnih zahtjeva. Tako je koncept reformi kao sidro neke politike još jednom pao pod teretom hrvatske stvarnosti. Nema fiskalne discipline, nema smanjenja poreza (osim ove simbolike), nema smanjenja rashoda, nema pravosuđa, nema reforme javne administracije, nema …

Potvrdilo se da je Most bio fenomenalna stvar kao artikulacija bunta protiv HDZ-SDP političke nomenklature, ali Most nije bio ništa u pogledu političke kreacije i sposobnosti artikulacije politika koje bi pogurale Hrvatsku naprijed. Ne mislim da je to problem Mostovih vidljivih lica. To je problem biračkog tijela koje je još uvijek profilirano tako da onaj buntovni dio, koji je spreman odvojiti se od HDZ-SDP političkoga mainstreama, nije u stanju iznjedriti i poduprijeti nešto što bi bilo snažno artikulirano i u razvojnom smislu stvarno važno i obećavajuće.

Da se ovo krivo ne shvati, mene uopće ne zanima koliko će Most dobiti sjedalica u Saboru, što se mene tiče, može i 20. Zanima me sadržaj cjelokupne hrvatske politike, a u tom su pogledu ovi izbori lakši no ikad. Političke opcije su sada jasno strukturirane (tj. barem se meni čini da stvari tako stoje):

Ako ste neosocijalisti, imate Živi zid. Ako ste socijalni konzervativci, zapravo bi bili za HDZ samo da su pošteniji, imate Most koji se pozicionira kao junior partner za stvaranje hrvatske inačice CDU/CSU. Sličnosti su prejake, na koncu, i CSU kao junior partner je lokalni (bavarski) projekt, kao što je i Most bazično lokalni projekt.

Ako ste pravi konzervativci, ali baš onako anglosaksonskog, hard core republikanskog tipa (što je miljama daleko od HDZ-ovog kvazi konzervativizma), imate Ružu (HKS). Ako ste liberali, imate Pametno.

Za sve ostalo, tu su HDZ i SDP, njih znate, oni mogu biti sve, pa zapravo žetone stavljate na ljude više nego na ideje (jer u tom su pogledu nepredvidljivi oportunisti). Baš su ovo neki dobri izbori (ili se samo meni tako čini)”, naisao je Šonje na svom Facebook profilu.

You may also like

0 comments