Šonje: Agrokor nije utjecao na BDP

Ekonomski analitičar Velimir Šonje ocijenio je u srijedu kako najnoviji podaci o kretanju BDP-a ne ukazuju na usporavanje rasta te da događaji u Agrokoru nisu utjecali na BDP.

Podaci ne pokazuju usporavanje, jer je rast od 2,5 posto izvorni podatak u odnosu na isti kvartal prošle godine, a kad se ukloni sezonska varijacija riječ je o rastu od otprilike tri posto o čemu se već duže vremena govori i što već duže vrijeme imamo, izjavio je Šonje odgovarajući na novinarsko pitanje ukazuju li podaci o kretanju BDP-a na usporavanje rasta, na marginama HUP-ova Dana poduzetnika.

Naglasio je da se trend kakav smo imali do sada približno i dalje nastavlja te da u prvom kvartalu nije bilo tragova učinaka Agrokora.

“U prvom kvartalu nikakvog utjecaja Agrokor nije ni mogao imati, a statistika to sada i potvrđuje”, istaknuo je Šonje

Na pitanje očekuje li da će BDP padati, s obzirom na jučer objavljene podatke o industrijskoj proizvodnji i potrošnji, odgovorio je kako neće, jer su ti podaci došli nakon boljih podataka o potrošnji za treći mjesec tako da, kad se pogleda uprosječeno treći i četvrti mjesec, nikakvih bitnih promjena trenda nema.

Upitan za procjenu utjecaja Agrokora na hrvatsko gospodarstvo, odgovorio je da je izravni Agrokorov doprinos hrvatskom BDP-u manji od dva posto, a ako se doda mreža dobavljača on je nešto veći, međutim ni izbliza 15 posto o kojima se govorilo u početku krize.

“Osim toga, eventualni negativni učinak Agrokora će se razvući kroz vrijeme i on može biti negativan, ali ne može biti izrazito negativan i ne očekujem negativne efekte prije kraja godine. Financijska raščišćavanja Agrokora tek počinju, to će trajati neko vrijeme, a onda će se to s pomakom od nekoliko mjeseci reflektirati na realno, operativno poslovanje, kako Agrokorovih kompanija tako i dobavljača”, rekao je Šonje.

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je BDP u prvom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je već deseto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,4 posto. Rast od 2,5 posto najsporiji je od četvrtog tromjesečja 2015. godine.

You may also like

0 comments