Solarna elektrana proizvodit će struju za milijun i 100 tisuća ljudi

Marokanski kralj Mohammed VI prošli je tjedan pustio u rad prvu fazu najveće solarne elektrane na svijetu koja je smještena u Ouarzazateu.

Prva faza samo je dio 9 milijardi dolara vrijednog projekata koncentrirane solarne elektrane koja se gradi na rubu Sahare, a koja bi po svojem dovršetku trebala imati ukupnu instaliranu snagu od 580 MW. Kada bude u potpunosti dovršena, elektrana će biti u stanju osigurati dovoljno električne energije za 1.1 milijuna ljudi.

Do sada je u projekt uloženo 3.9 milijardi dolara, od čega je 1 milijarda došla iz njemačkog KfWa, 596 milijuna dolara od Europske investicijske banke, a 400 milijuna dolara od Svjetske banke.

Maroko planira do 2020. godine pokriti 42% svojih energetskih potreba iz OIE, i to uglavnom solarne, vjetro- i hidroenergije. Ova sjevernoafrička zemlja nada se iskoristi sljedeću UN konferenciju o klimatskim promjenama, čiji će biti domaćin u studenom, kao odskočnu dasku za još ambiciozniji plan pokrivanja 52% svojih energetskih potreba iz OIE do 2030. godine.

You may also like