Solar Impulse nastavio let iz Arizone

Zrakoplov Solar Impulse 2 poletio je u četvrtak ujutro iz Arizone na nastavak puta oko svijeta, prvi na isključivo solarnu energiju.

Švicarski pilot Bertrand Piccard poletio je iz Phoenixa oko 9 sati ujutro i trebao bi stići u Oklahomu u petak u 3 sata po srednjoeuropskom vremenu u središte Sjedinjenih Država bez goriva.

Let te 11 . etape trajat će 18 sati, precizirala je ekipa Soalr Impules 2 u priopćenju. Drugi pilot, Švicarac Andre Borschberg ne sudjeluje u toj etapi leta, ali je nazočio polijetanju.

Zrakoplov Solar Impulse 2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), prvo je spuštanje imao u Omanu, a tijekom ukupno 12 etapa preletjet će 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8500 metara.

Put ga je dosad vodio preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Zrakoplov je postavio rekord za najdulji let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8300 kilometara iz Japana do Havaja.

You may also like