Home Energetika Solar Impulse 2 preletio jedanaestu dionicu svoga puta

Solar Impulse 2 preletio jedanaestu dionicu svoga puta

by Agencije

Zrakoplov Solar Impulse 2, koji leti na sunčevu energiju, sletio je u petak u Oklahomu preletjevši 11. dionicu svog povijesnog leta oko svijeta koji je započeo u ožujku prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija.

Solar Impulse 2 sletio je u Tulsu 18 sati nakon polijetanja iz Phoenixa u Arizoni. Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju zrakoplovom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli – u Abu Dabiju. Oklahoma im je jedanaesta po redu uspješno prijeđena dionica puta.

Piccard je na Twitteru nazvao 1.609 kilometara dugo putovanje “magičnim letom”. Zrakoplov SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Zrakoplov je postavio rekord za najdulji let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8.300 kilometara iz Japana do Havaja.

Related Posts