Home Europska unija Socijalisti pozvali Rajoya da sastavi vladu ili odstupi

Socijalisti pozvali Rajoya da sastavi vladu ili odstupi

by Agencije

Španjolska Socijalistička stranka (PSOE) u subotu je pozvala Narodnu stranku (PP) desnog centra da pokuša okupiti vladu ili da odstupi, a sama je odbila pregovarati s radikalnom ljevicom Podemos koju je optužila za “ucjenu”.

Narodna stranka premijera u odlasku Mariana Rajoya pobijedila je na izborima 20. prosinca utoliko što je pojedinačno dobila najviše glasova, ali nije uspjela osvojiti većinu, zbog čega je prinuđena pokušati stvoriti koaliciju s drugim strankama. Rajoy je u petak iznenadio izjavom kako zasad nije u poziciji tražiti glasovanje o povjerenju u parlamentu jer nema potporu drugih stranaka, iako je ponovno istaknuo kako je i dalje kandidat za mandatara buduće vlade. “Smatramo kako Rajoy ima obvezu.., istupiti kao kandidat (za premijera) ili se zauvijek odreći prava na to”, objavila je PSOE na svojim internetskim stranicama, prenosi Reuters.

Dosadašnji španjolski premijer prije toga je u subotu još jednom ocijenio kako je savez PP-a, socijalista i stranke Ciudadanos (Građani) i dalje “najrazboritija mogućnost”. U priopćenju u subotu PSOE je kritizirao i stranku Podemos i njezina vođu Pabla Iglesiasa koji je u petak iznenadio prijedlogom o formiranju vlade sa socijalistima i ekolo-komunistima Izquierda unida (Ujedinjene ljevica), ali je za to postavio niz uvjeta.

Stranka socijalista koju vodi Pedro Sanchez, odogovorila je da za sada neće početi pregovore, a “još manje kada se pregovori uvjetuju ucjenom”. Ponovila je, međutim, da će  “očuvati dijalog” sa svim politčkim snagama kako bi “procijenila situaciju”, piše AFP.  I španjolski dnevni list ljevice El Pais napisao je u petak u uvodniku da Iglesias “postavlja zamku” socijalistima i da je njegova ponuda “veliki otrovni bombon”.

Analitičar Jose Igancio Torreblanca ocjenjuje da cilj Podemosa nije “vladati s PSOE-om kao što se dogodilo u Portugalu, već da želi uništiti i zamijeniti (stranku socijalista), kao što je to u Grčkoj učinila Siriza istisnuvši Pasok”, tradicionalnu grčku stranku socijalista.

Related Posts