Home Europska unija Socijaldemokrati pobijedili na izborima u Rumunjskoj

Socijaldemokrati pobijedili na izborima u Rumunjskoj

by Petra Rajković

Socijaldemokratska stranka (PSD) u nedjelju je pobijedila na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj, godinu dana nakon ostavke premijera Victora Ponte optuženog za korupciju, pokazale su izlazne ankete.

Socijaldemokratska stranka (PSD) je osvojila 45 posto glasova i za 15 postotnih bodova pretekla snage desnog centra, prema prvim procjenama objavljenim nakon zatvaranja birališta u 21 sat.

Čelnik PSD-a Liviu Draganea proglasio je pobjedu i najavio da će sljedećih dana pokrenuti pregovore sa svojim dugogodišnjim saveznikom strankom ALDE o stvaranju parlamentarne i vladine većine. “Sljedećih dana PSD i ALDE će početi razgovore o stvaranju nove većine u parlamentu … današnje glasovanje jasno pokazuje želje Rumunja o novoj vladi”, rekao je Draganea.

Uz podršku starijih i birača iz ruralnih područja, PSD je iskoristio kampanju u kojoj je obećavao bitna povišenja plaća i mirovina u zemlji u kojoj je svaki četvrti stanovnik siromašan.

Glavni protivnici PSD-a, Nacionalna liberalna stranka (PNL) i savez Spasimo Rumunjsku (USR), dvije stranke desnog centra, nisu uspjeli iskoristiti nezadovoljstvo korupcijom i dobili su 21 odnosno devet posto glasova, prema prvim izlaznim anketama, što je manje u odnosu na ankete prije izbora.

PSD bi trebao računati na podršku male liberalne stranke ALDE, koja će prema prvim procjenama uspjeti doseći pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament.

U ozračju apatije i nepovjerenja u političare, stopa sudjelovanja je u nedjelju iznosila 40 posto, prema prvim procjenama.

Nezadovoljni niskim plaćama i lošim stanjem infrastruktura, oko 3 od od 20 milijuna stanovnika je posljednjih godina emigriralo.

Članica EU od 2007. Rumunjska je iz Bugarske druga najsiromašnija zemlja od 28 članica.

(Agencije)

Related Posts