Snowden ponovno izgubio na norveškom sudu

Norveški sud odbacio je u srijedu novi pokušaj zviždača Edwarda Snowdena da dobije jamstvo da neće biti izručen SAD-u ako dođe u Norvešku na dodjelu nagrade.

Prizivni sud u Oslu odlučio je da nije nadležan odobriti takvo jamstvo unaprijed budući da Snowden još nije stupio u Norvešku, a Washington nije podnio formalni zahtjev za njegovim izručenjem.

Bivšem djelatniku američke obavještajne službe NSA, koji živi u egzilu u Rusiji, u SAD-u prijete optužbe za špijunažu i krađu državnih tajni zbog čega bi mogao dobiti do 30 godina zatvora.

Prizivni sud potvrdio je lipanjsku presudu suda niže instance kojemu se Snowden obratio u sporu protiv norveškog ministarstva pravosuđa koje drži da mu se ne mogu dati jamstva u vezi izručenja prije nego stigne službeni zahtjev da ga se izruči.

Norveški ogranak PEN-a pozvao je Snowdena u Oslo 18. studenoga na uručenje Nagrade Ossietzky koja se dodjeljuje za “iznimna zalaganja za slobodu izražavanja”. Norveški PEN klub najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Snowden je dobio sličnu norvešku nagradu 2015., ali je nije osobno preuzeo zbog istog razloga. Nominiran je i za Nobelovu nagradu za mir treći put zaredom. Dobitnik će biti poznat 7. listopada.

You may also like

0 comments