Snizili procjenu rasta njemačkog gospodarstva

Nekoliko instituta

Ekonomski instituti snizili su prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, s 3,7 na 2,4 posto, zbog poremećaja u lancima nabave koji usporavaju oporavak, izjavila su u srijedu Reutersu dva dobro upućena izvora.

Najnoviju zajedničku prognozu instituti RWI iz Essena, berlinski DIW, Ifo institut sa sjedištem u Muenchenu i IWH u Halleu trebali bi objaviti u četvrtak, kažu izvori.

Ujedno će, kako dodaju, povećati prognozu rasta za iduću godinu s 3,9 na 4,8 posto, a za 2023. predvidjeti rast od 1,9 posto.

Očekuje se i da će vlada, koja prema aktualnim projekcijama predviđa rast od 3,5 posto za ovu i 3,6 posto za sljedeću godinu, ovoga mjeseca ažurirati svoje procjene.

Službeni podaci o rastu u trećem kvartalu trebali bi biti objavljeni 29. listopada. U sklopu redovnih jesenjih projekcija za svjetsko gospodarstvo (WEO), MMF je u utorak smanjio srpanjsku prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini za pola postotnog boda, na 3,1 posto, nabraja Reuters.

U pandemijskoj 2020. godini najveće europsko gospodarstvo palo je 4,6 posto. Pokažu li se točnima, nove prognoze ekonomskih instituta umanjit će gospodarske izglede za eurozonu u cjelini, spekulira Reuters.

Europska komisija do sada je bila optimistična u prognozama rasta u ovoj godini, signalizirajući da će povećati, a ne smanjiti prognozu za eurozonu iz srpnja, prema kojoj bi aktivnosti trebale porasti 4,8 posto. Nove procjene EK će objaviti početkom studenoga, prenosi Glas Istre.

You may also like

0 comments