Snižena procjena rasta talijanskog gospodarstva

Talijansko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se do sada procjenjivalo, objavio je u ponedjeljak statistički ured, ukazujući na slabu inozemnu potražnju.

Procjena ovogodišnjeg rasta talijanskog gospodarstva snižena je s 1,1 na 0,8 posto, što u ISTAT-u objašnjavaju slabom inozemnom potražnjom. Time je usklađena s očekivanjima talijanske vlade. Doprinos domaće potražnje rastu BDP-a trebao bi iznositi 1,2 postotna boda, procjenjuju u statističkom uredu.

Izvoz će vjerojatno ove godine porasti 1,6 posto, a uvoz 2,4 posto, objavio je središnji statistički ured. Potrošnja u kućanstvima porasla je 1,2 posto, procjenjuju u ISTAT-u. U 2017. godini gospodarstvo bi trebalo porasti 0,9 posto u realnim izrazu, poduprto rastom domaće potražnje.

U ISTAT-u prognoziraju također poboljšanje na tržištu rada u promatranom razdoblju. Tako bi broj zaposlenih u 2016. godini trebao porasti za 0,9 posto, te za dodatnih 0,6 posto u 2017. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak kliznuti na 11,5 posto u tekućoj godini, te na 11,3 posto u 2017.

You may also like