Snižena procjena rasta potražnje, cijene nafte iznad 44 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima iznad razine od 44 dolara budući da je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila procjenu rasta potražnje u ovoj godini i ujedno ukazala na brže smanjenje proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,30 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 41,80 dolara. IEA je snizila procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj godini na 1,16 milijuna barela dnevno ali je ujedno skrenula pozornost na pojačani tempo dugo očekivanog smanjenja proizvodnje u SAD-u.

Na tržištu je vladala nervoza uoči nedjeljnog sastanka ključnih proizvođača u Dohi, među kojima će biti i Rusija i Saudijska Arabija. Očekuje se da će finalizirati u veljači postignuti dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje na siječanjskoj razini kako bi pružili podršku cijenama. “Uoči pregovora izražena je nada da će opskrba biti zamrznuta i u iduća dva dana svjedočit ćemo snažnim oscilacijama, ali ima i potencijala za razočaranje”, upozorava Frank Klumpp iz stuttgartskog LBBW-a.

Ruski ministar za naftu Aleksandar Novak kazao je u srijedu u Moskvi na brifingu analitičara za energetiku iza zatvorenih vrata da će sporazum imati labavi okvir, uz tek nekoliko podrobnijih obveza. “Sporazum neće biti jako kruto formuliran, više će imati karakter džentlmenskog sporazuma”, kazao je jedan od nazočnih na tom sastanku, parafrazirajući ministrove riječi. “Ne planira se potpisivanje obvezujućih dokumenata”, kazao je drugi neimenovani sudionik. “To neće biti sporazum već izjava o namjeri kojom će proizvođači poručiti da će, bude li sve u redu, zadržati proizvodnju na razini iz siječnja”, tumači ekonomist banke ABN Amro Hans van Cleef.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 38,91 dolara, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments