Snižena procjena gospodarskog rasta Njemačke

Stručnjaci
Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade ublažilo je procjenu pada najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini, ali zbog drugog vala pandemije predviđa i slabiji rast u 2021. nego ljetos.

Gospodarstvo bi se po njihovim novim procjenama ove godine trebalo smanjiti 5,1 posto. U lipnju prognozirali su 6,5-postotni pad. Prema kalendarski prilagođenim podacima, gospodarstvo bi po najnovijim procjenama trebalo pasti 5,5 posto, u usporedbi sa 6,9-postotnim padom prognoziranim u lipnju. To bi značilo da bi pandemija u gospodarstvu prouzročila manju štetu nego globalna financijska kriza 2009. godine, kada su se aktivnosti u njemačkom gospodarstvu smanjile 5,6 posto.

U 2021. sada očekuju slabiji rast BDP-a, za 3,7 posto, snizivši lipanjsku procjenu za 1,2 postotna boda. Gospodarstvo bi se po njihovim procjenama trebalo blago smanjiti u četvrtom tromjesečju ove godine i tek neznatno porasti u prva tri mjeseca 2021. zbog opetovanog uvođenja ograničenja kojima se nastoji suzbiti novi val širenja koronavirusa.

Stručnjaci su pohvalili mjere potpore koje su uveli vlada kancelarke Angele Merkel i čelnici Europske unije, ocjenjujući ih uglavnom ispravnim i učinkovitim. Upozorili su ipak da europski program oporavka, vrijedan 750 milijardi eura, ne bi smio biti pretvoren u trajni mehanizam pomoći, osim ako države članice ne prenesu fiskalni suverenitet na Bruxelles.

Europska središnja banka (ECB) trebala bi pak, po njima, okončati program krizne kupnje imovine u pandemiji (PEPP) čim krene oporavak, jer države članice u protivnom neće imati razloga koristiti povoljne zajmove iz europskog programa oporavka.

You may also like

0 comments