Stručna ekspertiza potvrdila je autentičnost audio snimke na kojoj predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović govori o tome kako su dvojica zastupnika u parlamentu tog entiteta “kupljena” da bi se osigurala većina koja je Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika omogućila da nakon izbora provedenih u listopadu 2014. zadrži vlast u RS, izjavio je u četvrtak u Banjoj Luci jedan od oporbenih čelnika Dragan Čavić.

“Nema naznaka da je snimkom manipulirano”, kazao je Čavić, pojašnjavajući kako je na zahtjev nekoliko oporbenih stranaka iz RS vještačenje snimke proveo Kraljevski institut za forenziku iz Nizozemske. Na snimci od 50-ak sekundi, koja je javnosti postala dostupna potkraj 2014. nakon što ju je objavio internetski portal “Klix”, čuje se kako Cvijanović razgovara o uspostavi parlamentarne većine sa ženskom osobom.

Žena, čiji identitet do danas nije poznat, govori entitetskoj premijerki kako nisu sigurni hoće li novu skupštinsku većinu poduprijeti “dva papka” koja su to ranije obećala. “Zato smo mi kupili dvojicu drugih”, bio je odgovor Cvijanović na tu tvrdnju. Oporbenim strankama ta je snimka poslužila kao dokaz tvrdnji o besprizornoj političkoj korupciji što je provodi SNSD na čelu s Miloradom Dodikom. Na konstituirajućoj sjednici entitetskog parlamenta pokazalo se kako su točno dvojica zastupnika izabrana na listama stranaka sadašnje oporbe iznenada promijenila stranački dres i poduprla Dodikov SNSD.

Čavić, koji je ranije obnašao dužnost predsjednika RS, a sad je na čelu stranke pod nazivom Narodni demokratski pokret (NDP) i slovi za žestokog kritičara Dodikove vladavine, u četvrtak je kazao kako su vještačenjem otklonjene sve dvojbe oko autentičnosti snimljenog razgovora, na čemu su ranije inzistirali i Dodik i Cvijanović, ali i MUP RS, koji je o svemu otvorio istragu no bez ikakvih rezultata. “Nakon usporedne analize glasa sa snimke Željke Cvijanović na jednoj televiziji i sporne audiosnimke koju je objavio portal Klix, dobili smo potvrdu onoga što smo znali, a to je da su predstavnici institucija vlasti RS govorili neistinu, tvrdeći da to nije glas premijerke, da je duže vrijeme snimana i da je snimka montirana”, kazao je Čavić.

Analiza je pokazala kako je premijerkin razgovor snimljen telefonom, a Čavić je dodao kako ona najbolje zna tko ju je mogao snimiti. Čavić i predstavnici drugih oporbenih stranaka kazali su na konferenciji za novinare kako je najmanje što Cvijanović sad može učiniti jest da podnese ostavku te kako će na tome i ustrajati u parlamentu.

Related Posts