Snažno porastao izvoz američkog plina u Europu

Analiza Rystada

Američki proizvođači ukapljenog plina (LNG) znatno su povećali izvoz u Europu u rujnu, unatoč problemima u nekim pogonima koji su ukupni izvoz zadržali ispod ovogodišnjeg prosjeka, pokazali su podaci Refinitiv Eikona

Američke kompanije proizvodile su manje plina no što im kapaciteti dopuštaju zbog požara u pogonu drugog po veličini američkog izvoznika Freeport LNG-a u lipnju, kaskajući za potražnjom u Europi koja traga za alternativama ruskom plinu.

U rujnu iz američkih je luka isplovilo 87 pošiljki sa 6,3 milijuna tona LNG-a, prema preliminarnim podacima praćenja tankera, tek nešto više nego u kolovozu kada je otpremljeno 6,25 milijuna tona.

Rujanski je izvoz još uvijek ispod prosjeka u prethodnim mjesecima kada je otpremano sedam milijuna tona mjesečno.

Gotovo 70 posto isporuka, ukupno 4,37 milijuna tona, iskrcano je u Europi, u odnosu na 56 odnosno 63 posto u prethodna dva mjeseca. Veće isporuke LNG-a u Europu značile su manje plina za područje Azije, Latinske Amerike i Kariba.

Cijene prirodnog plina porasle su u rujnu na američkom fizičkom tržištu, u čvorištu Henry, na 7,88 dolara po milijunu britanskih toplinskih jedinica (mmBtu) i na najvišoj su razini od 2008. godine, poduprte snažnom potražnjom za američkim LNG-om.

U Europi bile su u prosjeku znatno više i iznosile su 57,90 dolara po mmBtu, poduprte šokovima u opskrbi plinom cjevovodom Sjeverni tok 1.

Američke energetske tvrtke poslale su u rujnu u sedam velikih postrojenja za ukapljivanje 11,5 milijardi kubičnih prostornih stopa plina dnevno (331,3 milijuna prostornih metara dnevno).

Prekid isporuka Sjevernim tokom 1 “neizbježno će utjecati na opskrbu Europe plinom ove zime”, navela je u bilješci klijentima Emily McClain iz Rystad Energyja. “No, još više zabrinjava utjecaj na zalihe u skladištima plina prije sljedeće zime”, dodala je McClain.

Freeport LNG ponovo je u kolovozu odgodio otvaranje oštećenog pogona, ovaj puta za studeni, najavivši da će proraditi punim kapacitetom u ožujku iduće godine.

Nakon što Freeport normalizira opskrbu, američki izvozni kapaciteti trebali bi tek skromno rasti dok ne budu završeni novi terminali.

Postrojenje za ukapljivanje Cove Point u Marylandu trebalo bi do kraja mjeseca obustaviti rad zbog redovnog godišnjeg održavanja.

Na svjetskoj bi pak razini, prema istraživanju Rystada, ulaganja u novu LNG infrastrukturu trebala u 2024. porasti na 42 milijarde dolara i biti veća čak 20 puta nego u 2020., prvoj godini pandemije kada su uložene samo dvije milijarde dolara.

Zahvaljujući novim postrojenjima ukupna opskrba LNG-om bit će do 2030. udvostručena, na oko 636 milijuna tona, objavili su iz Rystada.

You may also like