Snažno bombardiranje Damaska nakon pobunjeničkog napada

Snage sirijskog režima u ponedjeljak su snažno bombardirale pobunjeničke položaje na istoku Damaska pošto su dan ranije odbile napad pobunjenika na nekoliko četvrti u prijestolnici.

Stanje se naglo zaoštrilo u nedjelju s neočekivanom ofenzivom pobunjenika na čelu s džihadistima Fronte Fateha al Šama, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide. Taj munjeviti napad trebao je otvoriti novu bojišnicu i tako pomoći pobunjenicima koje režim trenutačno bombardira u trima četvrtima na sjeveru prijestolnice, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

No snage Bašara al Asada su odmah uzvratile protuofenzivom u kojoj su potisnule pobunjenike, ponajprije zahvaljujući vojnoj premoći u zraku. Nije jasno jesu li zračne udare izvele zračne snage režima ili snage njegova saveznika Rusije, rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman. U borbama u nedjelju poginulo je najmanje 26 sirijskih vojnika i 21 pobunjenik i džihadist, dodaje Rahman koji nije imao podatke o žrtvama u ponedjeljak.

U četvrtak u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a treba početi novi krug međusirijskih pregovora na kojemu će sudjelovati predstavnici Asadova režima i oporbe. Svi diplomatski napori radi pronalaženja rješenja za sirijski sukob dosad su propali. U tom sukobu koji traje već šestu godinu poginulo je više od 320.000 ljudi, a milijuni su raseljeni što je izazvalo tešku humanitarnu krizu.

You may also like

0 comments