Snažan završetak godine za energetiku i gospodarstvo eurozone

Gospodarstvo eurozone raslo je snažnim tempom i u posljednjem ovogodišnjem mjesecu, poduprto pojačanom potražnjom posebno u proizvodnom sektoru, pokazale su u četvrtak objavljene procjene londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone zadržao se u prosincu na razini prethodnog mjeseca kada je dosegnuo najvišu vrijednost od početka godine, od 53,9 bodova, procijenili su u Markitu.

Tempo priljeva novih poslova, zapošljavanja i gomilanja postojećih narudžbi bio je ravnomjeran, navodeći na zaključak da kompanije povećavaju kapacitete u skladu s većom potražnjom, posebno u industriji, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

“Gospodarstvo eurozone snažno završava 2016. godinu. PMI naznačuje da su poslovne aktivnosti u četvrtom tromjesečju porasle najsnažnijim tempom u ovoj godini, signalizirajući rast BDP-a za 0,4 posto”, ističe glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Uvjeti poslovanja u industriji poboljšavaju se najsnažnijim tempom u pet i pol godina zahvaljujući slabijem euru koji podupire izvoz. U uslužnom je sektoru pak optimizam u pogledu predstojeće godine dosegnuo najvišu razinu u osam mjeseci, upućujući na zaključak da kompanije uglavnom ignoriraju političku neizvjesnost, bar zasada”, dodaje Williamson.

Unatoč naznakama snažnog početka iduće godine “nedvojbeno postoji i potencijal da politička neizvjesnost omete rast, s obzirom na predstojeće izbore u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj i početak rasprava o Brexitu”, upozorava on.

Kao najznačajniji trend u prosincu Williamson izdvaja jačanje inflatornih pritisaka. “Problem poskupljenja brojnih roba, uključujući naftu i metale, dodatno komplicira slabiji euro, a rezultat je najsnažniji rast cijena u pet i pol godina”, napominje glavni ekonomist londonske tvrtke.

You may also like