Home Ekonomija Snažan završetak godine za britansko gospodarstvo

Snažan završetak godine za britansko gospodarstvo

by Agencije

Rast u britanskom privatnom sektoru ubrzao je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju a kompanije očekuju da će se uzlet nastaviti i u prvim mjesecima 2016., objavila je vodeća udruga poslodavaca.

Konfederacija britanske industrije (CBI) objavila je u ponedjeljak da je njezin mjesečni pokazatelj rasta – koji se temelji na anketi među proizvođačima, trgovcima i pružateljima usluga – dosegnuo u prosincu najvišu razinu u tri mjeseca, od 20 bodova, uvelike premašivši dugoročni prosjek. U studenom iznosio je 13 bodova. “Britansko gospodarstvo završilo je godinu snažno a motor su bile poslovne usluge”, konstatirala je generalna direktorica CBI-ja Carolyn Fairbairn.

Prema izvješću udruge, rast u segmentu poslovnih usluga u posljednja tri mjeseca 2015. neutralizirao je blagi pad u proizvodnji. Usporavanje globalnog gospodarstva i snažna funta pritisnuli su britanski izvoz, pa se oporavak oslanjao na potrošače kojima je pomogla kombinacija niske inflacije, niskih kamatnih stopa i viših plaća. Čelnica CBI-ja upozorava ipak da u novoj godini gospodarstvo očekuju novi izazovi. “Nema razloga za spavanje na lovorikama u 2016. budući da su i dalje prisutni značajni izazovi za globalni rast”, upozorila je Fairbairn.

Tako je odvojeno istraživanje među financijskim direktorima velikih britanskih tvrtki, koje je provela tvrtka Deloitte, pokazalo da je poslovno povjerenje kliznulo na najnižu razinu od 2012. Britansko je gospodarstvo u posljednjih nekoliko godina preteklo mnoge zemlje u razvijenom svijetu, ali je njegov rast u trećem tromjesečju usporio na samo 0,4 posto, pokazali su u prosincu neočekivano slabi službeni podaci. U 2015. godini u cjelini rast će vjerojatno iznositi oko 2,2 posto i time biti osjetno sporiji nego u 2014. kada je iznosio 2,9 posto, napominje Reuters.

Related Posts