Snažan tempo zapošljavanja u SAD-u nastavljen u veljači

Američki poslodavci u veljači su otvorili 235 tisuća novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo i u visini prethodnog mjeseca, pokazalo je u petak najnovije izvješće američkog ministarstva rada.

Prema revidiranim podacima ministarstva za siječanj, poslodavci su u tom mjesecu neto otvorili 238 tisuća novih radnih mjesta.

Ekonomisti su očekivali da će u veljači biti otvoreno oko 195 tisuća novih radnih mjesta, nakon što je u siječnju prema prvotnoj procjeni ministarstva broj zaposlenih uvećan za 227 tisuća.

Uz snažniji od očekivanog rast zaposlenosti, stopa nezaposlenosti skliznula je na 4,7 posto, sa siječanjskih 4,8 posto, u skladu s očekivanjima ekonomista.

Izvješće ministarstva također je pokazalo da je na godišnjoj razini prosječna plaća po satu u veljači porasla za 2,8 posto. Time je njezin rast na godišnjoj razini ubrzao u usporedbi sa siječanjskih 2,5 posto.

Najnoviji podaci s američkog tržišta rada svjedoče o stabilnom tempu otvaranja novih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu u ovoj godini, čime se pridružuju nizu pokazatelja koji podupiru očekivanja da će američka središnja banka Fed idući tjedan podići kamatne stope.

(Agencije)

You may also like

0 comments