Snažan rast zaliha podigao cijenu nafte

Ohrabrenje sporazumom
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 59 dolara zbog neočekivano velikog rasta zaliha u SAD-u, ali je trgovce ohrabrio sporazum Velike Britanije i Europske unije o brexitu.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama koje je pokazalo njihov rast u prošlom tjednu za 10,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će pokazati skromnije povećanje, za 2,8 milijuna barela.

Sjedinjene Države uvele su sankcije COSCO Shipping Tankeru i njegovoj podružnici Seaman & Ship Management zbog navodnog transporta iranske sirove nafte. Cijene koči i zabrinutost za globalno gospodarstvo, a time i za naftnu potražnju, dodatno pojačana podacima iz SAD-a koji su pokazali pad prometa u maloprodaji u rujnu, prvi puta u sedam mjeseci. Time je nastavljen niz slabih podataka iz najvećeg svjetskog gospodarstva, uključujući onaj o slabašnom rastu zaposlenosti i aktivnosti u sektoru usluga.

Značajniji rast cijena nafte zakočio je danas dogovor o brexitu. Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da su Velika Britanija i EU postigli “sjajan” novi sporazum o brexitu, pozivajući zastupnike u parlamentu da ga tijekom vikenda odobre. Analitičari ističu da bi sporazumno rješenje za brexit, kakvo god ono bilo, trebalo potaknuti gospodarski rast i potražnju za naftom.  Optimizam prigušuju sjevernoirski unionisti, koji su uskratili podršku dogovoru a nužni su Johnsonu za njegovo izglasavanje u parlamentu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 59,28 dolara, što znači da je pala 34 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like