Snažan rast zaliha energije u Hrvatskoj

Analiza DZS

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 108,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda pale za 10,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 14,1 posto, a zalihe energije za 1,9 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 13,3 posto, kapitalnih proizvoda za 11,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,8 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 2,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 363 posto te kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 234,6 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji strojeva i uređaja, za 20 posto te proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi također kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 414,9 posto, a najveći pad kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 27,4 posto.

0 comments