Snažan rast ThyssenKruppa

Njemački industrijski konglomerat ThyssenKrupp u četvrtak je izvijestio da je u netom završenoj poslovnoj godini ostvario snažan rast godišnje dobiti a njezin solidan rast prognozirali su i za tekuću poslovnu godinu.

Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) u poslovnoj je godini 2014.-2015., zaključno s rujnom, uvećana za 26 posto, na oko 1,7 milijardi eura, pokazalo je u četvrtak objavljeno godišnje financijsko izvješće njemačkog koncerna, dugi niz godina prisutnog i u Hrvatskoj.  Neto dobit poskočila mu je u navedenom razdoblju 37 posto, na 268 milijuna eura. Prihodi su uvećani četiri posto, na 42,8 milijardi eura.

Aktivan u industriji čelika u kojoj su cijene vrlo promjenjive, ThysenKrupp preusmjerio je fokus poslovanja na dizala, tehnološka rješenja za industrijska postrojenja, auto-dijelove i podmornice. Takva strategija urodila je plodom, tvrde u kompaniji. “Ostvarili smo obećano. Stabilizirali smo ThyssenKrupp i dodano unaprijedili integraciju unutar grupe”, kazao je izvršni direktor Heinrich Hiesinger.

U ThyssenKruppu očekuju nastavak takvoga trenda i u poslovnoj godini započetoj u listopadu, za koju prognoziraju jasno poboljšanje neto dobiti, dijelom i zahvaljujući programu smanjenja troškova, vrijednom 850 milijuna eura. Upozoravaju pritom da će EBIT u poslovnoj 2015.-2016. godini pritisnuti globalna gospodarska neizvjesnost i pojačani pritisak na tržišta sirovina, ponajprije u Aziji. Za ovu godinu prognoziraju da će se EBIT kretati u rasponu od 1,6 milijardi do 1,9 milijardi eura.

Njemačko tržište putovanja ostvarilo je solidan rast u proteklih 12 mjeseci unatoč prijetnjama koje turističkom sektoru predstavljaju globalni terorizam i grčka financijska kriza, poručeno je u četvrtak s godišnjeg sastanka udruženja te industrije. Prodaja putovanja porasla je tri do četiri posto u fiskalnoj godini koja je završila 31. listopada, objavilo je u četvrtak Njemačko udruženje organizatora putovanja (DRV) na godišnjem sastanku u Lisabonu.

Rast je prema podacima DRV-a najvećim dijelom pokretala potražnja za kružnim i putovanjima na udaljena odredišta. “Nijemci su svjetski šampioni putovanja – troše na strana putovanja više nego ijedna druga zemlja, nekih 65 milijardi eura godišnje”, konstatirali su u DRV-u. Veće plaće, niska stopa nezasposlenosti i solidna gospodarska izvedba kombinacija je čimbenika koji ohrabruju Nijemce na potrošnju u ovoj godini. Poboljšano stanje u njemačkom gospodarstvu također je pomoglo otkloniti zabrinutosti u vezi nove terorističke prijetnje i po pitanju negativnih posljedica grčke krize po gospodarstvo u planiranju putovanja. Ukupni prihodi njemačke industrije putovanja u 12-mjesečnom razdoblju do 31. listopada uvećani su oko milijardu eura, premašivši 27 milijardi eura, objavili su iz DRV-a.

You may also like

0 comments