Home Ekonomija Snažan rast dionica na svjetskim burzama

Snažan rast dionica na svjetskim burzama

by Agencije

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nakon poruka središnjih banaka da će i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku, a podršku tržištima pružili su i dobri poslovni rezultati niza kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 2,5 posto, na 17.646 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,1 posto, na 2.075 bodova, a Nasdaq indeks 3 posto, na 5.031 bod. Nakon oštrog pada u trećem tromjesečju, zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, S&P 500 indeks skočio je od početka listopada više od 7 posto, pa je nadoknadio sve gubitke u ovoj godini. Sada je u odnosu na početak godine u plusu 0,8 posto. Snažan rast cijena dionica prošloga tjedna ponajviše se zahvaljuje porukama najvećih središnjih banaka u svijetu da će i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku, što znači da će jeftin novac i dalje podržavati tržišta kapitala.

U petak je kineska središnja banka smanjila kamatne stope već šesti puta od studenoga prošle godine. Ključnu kamatu srezala je za 0,25 postotnih bodova, na 4,35 posto, a ponovno je smanjila i stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi potaknula kreditiranje i rast gospodarstva. Odluka kineskih monetarnih vlasti došla je samo dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) poručila da bi mogla produžiti program otkupa obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i inflacije.

To znači da vodeće središnje banke u svijetu ostaju predane labavoj monetarnoj politici jer se krajem ovoga mjeseca očekuju i dodatne poticajne mjere u Japanu, dok će američki Fed najvjerojatnije povećanje kamata odgoditi do iduće godine. Podršku tržištima pružila su i bolja nego što se očekivalo kvartalna poslovna izvješća niza kompanija. Ulagače su ponajviše oduševili rezultati Microsofta, Amazona i Alphabeta, nove holding kompanije Googlea. Zahvaljujući tome, samo je u petak cijena Microsofta skočila više od 10 posto, dok su dionice Amazona i Alphabeta poskupile više od 5,5 posto. “Tržište su pokrenuli dobri poslovni rezultati, koji bi mogli navesti investitore da ponovno procjene kakva će biti sezona objava poslovnih izvješća”, kaže Giri Cheruki, trgovac u tvrtki OakBrook Investments.

Nakon niza dobrih izvješća kompanija, analitičari su poboljšali procjene poslovanja, premda i dalje očekuju pad zarada. U novoj anketi Reutersa procjenjuje se da su u trećem tromjesečju zarade kompanija bile 2,8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok se još početkom ovoga tjedna očekivao pad zarada za 4 posto. Pad zarada kompanija očekuje se zbog visokog tečaja dolara, što šteti poslovanju američkih multinacionalnih kompanija u inozemstvu, i slabosti potražnje zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 6.444 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 6,8 posto, na 10.794 boda, a pariški CAC 4,7 posto, na 4.923 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2,9 posto, na 18.825 bodova.

Related Posts