Snažan rast cijena nekretnina u Hrvatskoj

Cijene nekretnina u većem dijelu Europe ponovo su snažno porasle u posljednjem tromjesečju 2015. a u oporavku je sudjelovala i Hrvatska dvostruko snažnijim rastom nego u prethodnom tromjesečju, pokazuje tromjesečno istraživanje specijalizirane agencije Global Property Guide.

Europska tržišta nekretnina zabilježila su pravi procvat na kraju prošle godine, pa je tako među 10 svjetskih tržišta s najsnažnijim rastom čak njih šest bilo iz Europe, ističu u Global Property Guideu. Turska je zasjela na prvo mjesto na europskoj i globalnoj ljestvici rastom cijena prilagođenih za inflaciju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 14,32 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su uvećane 11,88 posto. Na tromjesečnoj su razini porasle 5,66 posto.

Na drugom je mjestu europske i globalne ljestvice Švedska s rastom cijena za 12,34 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, znatno snažnijem nego u istom razdoblju godine ranije kada su uvećane 8,78 posto, što autori istraživanja pripisuju negativnim kamatnim stopama i manjku stambenog prostora. Na tromjesečnoj su razini cijene u razdoblju do listopada do prosinca 2015. porasle 2,2 posto.

Rumunjsko je tržište nekretnina također bio neobično snažno u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući snažnom gospodarskom rastu i fokusu vlade na obnovu povjerenja građana. Tako su prosječne prodajne cijene apartmana porasle rekordnih 7,74 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. U istom razdoblju godine ranije smanjene su 1,59 posto. Na tromjesečnoj su razini smanjene i u posljednja tri mjeseca 2015., za 2,05 posto.

Njemačka je također bila među najsnažnijim tržištima nekretnina u svijetu na kraju 2015., ponajprije zahvaljujući manjku stambenog prostora i snažnim ekonomskim temeljima. Indeks cijena apartmana porastao je na kraju 2015. za 7,62 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada je zabilježio 1,83-postotni rast. Na tromjesečnoj razini cijene su porasle 2,56 posto. Među “snažnim” europskim tržištima u Global Property Guideu izdvajaju još Island, s rastom cijena na godišnjoj razini za 6,93 posto, te Irsku, gdje su cijene porasle 6,53 posto, glavni grad Estonije Talinn, s rastom cijena za 4,56 posto, Veliku Britaniju, s rastom cijena za 4,05 posto, Portugal s 3,99-postotnim rastom, i Nizozemsku, gdje su cijene uvećane 3,95 posto.

U istoj je skupini i Hrvatska, odnosno glavni grad Zagreb gdje su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju u posljednja tri mjeseca prošle godine porasle 3,81 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su gotovo stagnirale, uz stopu rasta od 0,27 posto. Na tromjesečnoj su razini u posljednja tri mjeseca 2015. cijene prilagođene za inflaciju uvećane 1,29 posto, utvrdili su u agenciji. Minimalni rast cijena nekretnina zabilježen je u Finskoj, na Cipru, u Makedoniji, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Latviji, u rasponu od 0,52 do 2,48 posto.

Rusija je pak bila najslabije tržište nekretnina u najnovijem istraživanju, uz pad cijena stambenih nekretnina za 15,35 posto na godišnjoj razini, najveći od 2011. godine, ističu u agenciji. Na tromjesečnoj su razini cijene pale 3,62 posto. Slabost ruskog tržišta u Global Property Guideu tumače financijskom krizom, povezanom u prvom redu s padom cijena nafte, ali i upletenošću u sukob u Ukrajini. U skupini najslabijih europskih tržišta izdvojena je i Grčka, te Ukrajina i Španjolska, s padom cijena na godišnjoj razini za 4,19 posto, odnosno 2,67 i 1,71 posto.

Među razlozima nižih cijena u toj skupini u Global Property Guideu izdvajaju ekonomsku krizu “kojoj se ne nazire kraj” u Grčkoj, te oružane sukobe u Ukrajini i oštar pad gospodarskih aktivnosti. Španjolski pad cijena iznenadio je pak autore izvješća, s obzirom na rast gospodarstva za 3,1 posto u prošloj godini.

Na globalnoj je ljestvici – nakon Rusije – najsnažniji pad cijena nekretnina prilagođenih za inflaciju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio Egipat, za 14,22 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su porasle 1,14 posto. Među regijama snažan je rast cijena nekretnina, uz Europu, bilježila i Sjeverna Amerika, dok je u Aziji i na Bliskom istoku on oštro usporio, primjećuju u agenciji.

You may also like