Šmrkovima na radnički prosvjed u Kambodži

Kambodžanska policija u ponedjeljak je šmrkovima rastjerala prosvjed radnika koji su tražili veću plaću, a desetke prosvjednika je uhitila blizu vijetnamske granice, izvijestili su sindikati i mjesni guverner.

Stotine policajaca i vojnika raspoređeni su u gospodarskoj zoni u gradu Bavetu, u pokrajini Svay Riengu, gdje gotovo 8000 radnika prosvjeduje protiv premalog povećanja plaće. Po riječima Chee Udoma iz Saveza radničkih sindikata, bilo je dogovoreno povećanje mjesečne plaće od 20 dolara, ali je povišica na kraju iznosila tek 10 dolara. “Uhićeno je više od 30 ljudi”, rekao je za AFP.

Guverner grada Seng Sila rekao je da je nakon višednevnih prosvjeda i sve kaotičnijeg stanja morao zatražiti od policije da intervenira. Kako je naveo, neki radnici su kamenjem gađali svoje kolege koji nisu sudjelovali u štrajku. “Dugo se nismo obazirali na njih. Redarstvene snage su intervenirale samo kako bi zaštitile tvornicu, ulagače i sigurnost radnika”, kazao je guverner. U tekstilnoj industriji u Kambodži radi oko 700.000 ljudi, većinom u proizvodnji odjeće za tvrtke Gap, Nike i H&M. Ta je industrija važan izvor prihoda za tu zemlju na jugoistoku Azije.

You may also like

0 comments