Smjene u policiji nakon napada u Ankari

Trojica policijskih čelnika u Ankari razriješena su dužnosti četiri dana nakon dvaju bombaških napada u turskoj prijestolnici u kojima je poginulo barem 97 ljudi, priopćilo je u srijedu tursko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ta trojica visokih dužnosnika, glavni ravnatelj policije za pokrajinu Ankaru, čelnik obavještajne službe i čelnik za javnu sigurnost razriješeni su u okviru “istrage otvorene nakon gnusnog terorističkog napada koji se 10. listopada dogodio ispred željezničkog kolodvora u Ankari”, dodaje ministarstvo u priopćenju koje prenose turska glasila.

Islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je u utorak navečer da je država možda načinila neke “propuste” i naredio je posebnu istragu nakon tog najtežeg atentata u povijesti zemlje. “Nesumnjivo je da se u nekom trenutku dogodio propust. Kakvih razmjera? Bit će jasno nakon istrage”, rekao je predsjednik pred novinarima.

Napad u Ankari koji se dogodio dva tjedna uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 1. studenoga ide na ruku protivnicima Erdoganova režima dok se nastavljaju krvavi sukobi turskih sigurnosnih snaga i kurdskih pobunjenika.

Dio oporbe mu predbacuje da nije zajamčio sigurnost prokurdskog skupa koji su napala dvojica bombaša samoubojica, pa i da je potaknuo napade. Premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da je “glavni osumnjičenik” za taj napad džihadistička skupina Islamska država (IS). Erdogan je u srijedu ujutro posjetio mjesto napada, izvijestile su televizijske mreže.

Turski predsjednik, koji se našao na meti salva kritike, položio je vijenac na trgu ispred kolodvora u Ankari, gdje se dogodio napad, zajedno s finskim kolegom Saulijem Niinistom koji boravi u posjetu Turskoj.

You may also like