Smjene u policiji BiH zbog napada na Vučića u Srebrenici

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić zatražio je smjenu Mirsada Vilića, čelnika ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH, uz ocjenu kako je on odgovoran za propuste koji su 11. srpnja doveli do napada na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića tijekom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici.

Žiko Krunić, predsjedatelj neovisnog odbora parlamenta BiH zaduženog za imenovanje i smjene dužnosnika policijskih agencija na državnoj razini, potvrdio je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kako je zahtjev ministra Mektića za smjenu Vilića već dostavljen tom tijelu a trebao bi se naći na dnevnom redu sjednice najavljene za početak idućeg tjedna.

Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela jedna je od čak šesnaest agencija koje djeluju u okviru vrlo složenog sigurnosnog sustava u BiH, a zadaća mu je osiguravanje sjedišta državnih tijela vlasti te diplomatsko-konzularnih prdstavništava. Ravnateljstvu je dana i zadaća zaštite memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice gdje je 11. srpnja napadnut srbijanski premijer Vučić.

Ministar Mektić je nakon tog izgreda ocijenio kako je to dokaz da je sigurnosni sustav u BiH nefunkcionalan i nekoordiniran, a najavio je i temeljitu istragu kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za propuste u osiguranju srebreničke komemoracije. Vilić je prije preuzimanja sadašnje dužnosti bio zapovjednikom posebne policijske postrojbe pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Na mjesto voditelja ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela imenovan je nakon što je ostavku na tu dužnost u veljači 2014. podnio Himzo Selimović.

Njegova je pak ostavka uslijedila nakon što je tijekom masovnih izgreda zapaljena zgrada Predsjendištva BiH, a Selimović je ustvrdio kako su tadašnja zbivanja pokazala da ravnateljstvo ne može raditi svoj posao jer u druge policijske agencije ne žele pomagati.

You may also like