Smjena na čelu DB-a zbog nezadovoljstva dioničara

Dvojica izvršnih direktora Deutsche Banka podnijela su u nedjelju ostavke pod pritiskom nezadovoljstva dioničara poslovnim rezultatima a njihovog nasljednika čeka i zadaća spiranja ljage koju je banci nanijeli brojni skandali, uključujući onaj s namještanjem kamata. Anshu Jain povući će se s dužnosti krajem lipnja a Juergen Fitschen ostaje do sljedeće skupštine dioničara u svibnju iduće godine, izvijestili su iz Deutsche Banka.

Od srpnja će Jainovove poslove preuzeti član nadzornog odbora John Cryan koji će nakon odlaska Fitschena iduće godine jedini obavljati dužnost bančina izvršnog direktora, izvijestili su iz DB-a. U nedjeljnom priopćenju ne navodi se razlog ostavke dvojice čelnika već je samo pohvaljena njihova odluka o odlasku. “Njihova je odluka o prijevremenom odlasku s dužnosti impresivna potvrda njihova stava da su interesi banke važniji od njihovih osobnih interesa”, navodi se u priopćenju. Dvojica izvršnih direktora na odlasku obavljaju tu dužnost od 2012. a mandat im je trebao završiti u ožujku 2017., dodaje se u priopćenju. Njihov nasljednik Cryan bio je od 2008. do 2011. financijski direktor švicarske banke UBS a postao je član nadzornog odbora DB-a 2013. Na prošlomjesečnoj godišnjoj skupštini dioničari su iskazali nezadovoljstvo nizom skandala i slabom profitabilnošću banke, koja zasada ne uspijeva ostvariti ciljeve zacrtane za ovu godinu.

DB ima više od 98 tisuća zaposlenih i godišnje prihode od neke 32 milijarde eura a rastrgani su između ambicija u segmetu investicijskog bankarstva i mreže podružnica za poslovanje s građanima koja ima dugu tradiciju u Njemačkoj, napominje agencija AFP. Unatoč nastojanjima da se smanje troškovi i proširi raspon poslovanja, banka i dalje zaostaje za anglosaksonskom konkurencijom, dodaje AFP. U prvom je ovogodišnjem tromjesečju neto dobit tako potonula na 559 milijuna eura, s 1,1 milijardu eura u istom razdoblju lani, zbog troškova povezanih s brojnim sudskim sporovima. Trenutno su upleteni u oko 6.000 sudskih sporova a prošlog mjeseca odrezano im je rekordnih 2,5 milijardi dolara kazni zbog upletenosti u skandal s namještanjem kamata. Sredinom svibnja iz banke su potvrdili i da su pokrenuli internu istragu o poslovanju ruskog ogranka za investicijsko bankarstvo, a njemački mediji spominjali su kao mogući razlog pranje novca.

Američka agencija za financijske vijesti Bloomberg izvijestila je da ta istraga obuhvaća razdoblje od četiri godine, uz ukupnu vrijednost transakcija od nekih šest milijardi dolara, napominje AFP. Dioničari u Njemačkoj zadovoljni su nedjeljnim ostavkama. “Ulagači su izgubili povjerenje u Anshu Jaina i Juergena Fitschena”, konstatirao je potpredsjednik udruženja dioničara DSW Klaus Nieding. Jain i Fitschen imenovani su izvršnim direktorima temeljem obećanja da će prekinuti niz skandala i poboljšati bančin imidž i profitabilnost. Dioničari nisu zadovoljni postignutim rezultatima. Uz to, Fitschenu se u Njemačkoj sudi temeljem optužbi o neistinitom svjedočenju u 2002. i mogao bi dobiti i zatvorsku kaznu. “Obećana kultura promjene nije uspostavljena”, zaključio je Nieding.

You may also like