Smiljana Knez: Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje

Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske i blisko vezane susjedne države, s nekim otvorenim pitanjima koja je moguće riješiti, izjavila je nova slovenska veleposlanica u Hrvatskoj Smiljana Knez koja idući tjedan stupa na dužnost.

“Nastojat ću iskoristiti sve ponuđene prilike za uređenje bilateralnih pitanja i jačanje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa”, kazala je profesionalna diplomatkinja za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Navela je točke u kojima se pogledi dviju država na neka pitanja razlikuju, kao što je problem rješenja graničnog prijepora, gdje se Ljubljana zauzima za nastavak arbitražnog postupka, te problem obveza Ljubljanske banke prema tzv. prenesenoj deviznoj štednji, gdje Slovenija smatra kako bi tužbe protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima trebalo prekinuti.

Zauzela se i za nastavak vrlo uspjšne gospodarske suradnje, te suradnju na svim ostalim područjima. Slovenski mediji od nastupa nove hrvatske vlade ocjenjuju da je stvoren prostor u kojima je moguće očekivati smanjivanje napetosti u odnosima dviju država, posebno izraženih prošle godine zbog arbitražne afere i izbjegličkog vala koji se odrazio i na međusobne odnose.

Ljubljanski “Dnevnik” u svom subotnjem broju donosi portret novog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, u kojemu među ostalim analizira perspektivu diplomatskih odnosa nakon dolaska nove vlade u Hrvatskoj. List ističe ministrovu izjavu kako je prijašnja vlada odnose sa susjednim državama oslabila, dok ih nova nastoji poboljšati i budućnost vidi “u suradnji, a ne u konfrontaciji”. “Za ostvarenje tog cilja bit će potrebno mnogo diplomatske spretnosti, kad je riječ o odnosima sa Srbijom i Slovenijom s kojima Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja”, navodi u komentaru “Dnevnik”.

“Odnose između Ljubljane i Zagreba na najnižu je razinu dovela arbitražna afera, a baš to je vjerojatno jedino pitanje o kojemu se nova hrvatska vlada u cijelosti slaže sa prijašnjom”, navodi komentator.

You may also like