Smijenjen zapovjednik Plavih kaciga nakon mučnog izviješća

Plave kacige u Južnom Sudanu “kaotično i nedjelotvorno” su reagirale na sukobe u srpnju u Jubi i nisu uspjele zaštititi civile od silovanja, ocjenjuje se u UN-ovu izvješću koje je potaknulo smjenu njihova zapovjednika.

UN je najavio “trenutačnu smjenu” zapovjednika UN-ovih snaga u toj zemlji (MINUSS), kenijskog generala Johnsona Mogoe Kimanija Ondiekija. UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon rekao je da je “jako žalostan” zbog zaključaka izvješća o istrazi i “zabrinut zbog utvrđenih teških propusta”. U izvješću se ističe da UN-ove snage “nisu uspjele odgovoriti” na upad južnosudanskih vojnika u hotel blizu UN-ove baze u kojemu su boravili zaposlenici međunarodne organizacije. Upad se dogodio 11. srpnja.

Kako navodi organizacija Human Rights Watch, nekoliko stranih zaposlenica je silovano a južnosudanski novinar je ubijen pred očevidcima. Istraga koju je vodio umirovljeni nizozemski general Patrick Cammaert upućuje na propuste zapovjedništva, “nedovoljnu pripremljenost” plavih kaciga za očekivanu neposrednu prijetnu sukoba vladinih snaga i južnosudanskih pobunjenika te “nesklonost rizicima” zbog koje su bili suzdržani u primjeni sile radi zaštite civila.

Gotovo 200.000 civila raseljenih zbog građanskog rata što hara Južnim Sudanom, već gotovo tri godine boravi u šest UN-ovih kampova diljem zemlje.

You may also like

0 comments