Smedel: Leko griješi, ustav nije priručnik nego sustav načela

‘Smatram da u Ustavu nema rupa, niti zavrzlama, to jest situacija koje se razboritim tumačenjem ne bi moglo razriješiti. Ustav nije priručnik, nego sustav načela zaključivanja, odlučivanja i postupanja”.

Kaže to za direktno.hr profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu na Katedri iz Ustavnog prava prof. dr. sc. Branko Smerdel, jedan od tvoraca hrvatskog Ustava iz 1990-e godine, objašnjavajući situaciju u kojoj se Hrvatska prvi puta našla od svog osnutka, a to je – nemogućnost konstituiranja Hrvatskog sabora. ”Poslovnik Hrvatskog sabora je pogrešno protumačen. Zato je i došlo do situacije u kojoj je Leko odbio dati stanku HDZ-u, tvrdeći da još nemaju konstituiran Klub, a Mlakar mu je predbacio „kako onda vi to obnašate dužnosti kada taj isti Sabor nije konstituiran?“ Pri tome je očigledno mislio na Mandatno-imunitetno povjerenstvo iz ranijeg saziva i njegovu predsjednicu, gospođu Sabol”, objašnjava prof. Smerdel.

Dok je za predsjednika Sabora izrijekom određeno da predsjedava do izbora novog predsjednika, to nije slučaj s drugim tijelima ranijeg saziva. Tko sve može, odnosno, ne može, obnašati dužnost zastupnika, treba utvrditi Mandatno-imunitetno povjerenstvo novog saziva. Zbog toga se ono i bira odmah nakon što novoizabrani predsjednik preuzme dužnost i odsluša se državna himna.

Nije riječ samo o „suverenitetu“ svakog saziva, premda to nije nevažno. Nepodudarnosti sa dužnošću zastupnika su jako široko određene te obuhvaćaju čak članove uprava trgovačkih društava i ustanova u pretežnom javnom vlasništvu. Dakle one, za koje je teško uzeti da su sami upoznati s nepodudarnošću, kao što je to slučaj kod župana i dožupana. Vrlo je lako zaključiti da za te njihove dužnosti gospođa Sabol i njezino povjerenstvo ne zna, niti može znati. U „samo-izuzimanje“ se stoga ne možemo pouzdati.

Predsjednica RH je trebala sazvati sve koji su izabrani na izborima, a potvrđeni od strane DIP-a, uključujući i članove tzv. tehničke Vlade – u njihovoj novoj funkciji izabranih zastupnika 8. saziva Hrvatskog sabora i oni bi trebali sudjelovati u izboru predsjednika Sabora i Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Tako bi se otklonili mogući kasniji prigovori legitimitetu izabranih dužnosnika i tijela. Odlukom da se sjednica „prekida“ Leko je stvar vratio u ruke Predsjednice Republike”, zaključuje prof. Smerdel.

You may also like