Smanjuje se višak u bilanci plaćanja Europske unije

Višak u bilanci plaćanja Europske unije ponovo je smanjen u kolovozu, drugi mjesec zaredom, a isti trend bilježila je i eurozona, pokazuju u utorak objavljeni službeni podaci.

U kolovozu je višak u sezonski prilagođenoj bilanci EU28 iznosio 12,5 milijardi eura, izračunali su u Eurostatu. Ujedno su osjetno naviše revidirali podatak o višku u srpnju, s 12 milijardi na 14,8 milijardi eura. U prošlogodišnjem kolovozu iznosio je 3,9 milijardi eura.

Manji je kolovoški višak proizišao iz osjetno smanjenog viška na računu trgovine robom, od 5,1 milijardu eura, s 8,8 milijardi eura u prethodnom mjesecu. Račun primarnog dohotka bilježio je pak u kolovozu manjak od 500 milijuna eura dok je u mjesecu ranije iskazao višak od skromnih 100 milijuna eura.

Višak na računu trgovine uslugama povećan je pak u kolovozu na 14,1 milijardu eura, s 12,3 milijarde u prethodnom mjesecu. Paralelno je blago smanjen manjak na računu sekundarnog dohotka sa 6,5 milijardi na 6,3 milijardi eura. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom višak u tekućoj bilanci plaćanja 28-člane Unije gotovo je utrostručen, na 158,1 milijardu eura.

Najveći doprinos ukupnom rezultatu bio je višak na računu trgovine robom, od 77,4 milijarde eura dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju račun iskazao manjak od 24,3 milijarde eura. Paralelno je blago povećan višak na računu trgovine uslugama, na 157,7 milijardi eura, sa 152,2 milijarde eura. Manjak na računu sekundarnog dohotka blago je pak povećan, na 74,1 milijardu eura, sa 77,1 milijardu u istom razdoblju godine ranije. Račun primarnog dohotka iskazao je pak manjak od 2,8 milijardi eura dok je u odgovarajućem prošlogodišnjem razdoblju iskazao višak do 7,8 milijardi eura.

Odvojeno je Europska središnja banka (ECB) u danas objavljenom izvješću procijenila da je eurozona u kolovozu bilježila višak u bilanci plaćanja od 17,7 milijardi eura, što je znači da je smanjen u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima ECB-a iznosio 25,6 milijardi eura. Pritom je višak na računu trgovine robom u eurozoni kliznuo sa srpanjskih 28,2 milijarde na 21,2 milijarde eura u kolovozu. Blago je – za 700 milijuna eura – smanjen je višak na računu primarnog dohotka i iznosio je 3,8 milijardi eura. Višak na računu trgovine uslugama povećan je pak za 600 milijuna eura, na 4,3 milijarde eura, a u istom je iznosu smanjen manjak na računu sekundarnog dohotka i iznosio je 11,6 milijardi eura.

You may also like

0 comments