Smanjuje se potrošnja plina u Slovačkoj, a naftovod koji doprema naftu iz Austrije zapeo je u administraciji

Bratislava- Ukupna potrošnja prirodnog plina u Slovačkoj u 2014. je za 14% manja u odnosu na 2013. godinu, objavila je slovačka plinska tvrtka SPP. To je u skladu s trendom u Europskoj uniji, gdje je potrošnja plina 2014. godine bila manja za oko 10%, za što su glavni razlozi blaža zima kao i stalan pad potrošnje plina za proizvodnju električne energije.

Unatoč padu potrošnje plina, SPP je sačuvao vodeću poziciju među plinskim tvrtkama s udjelom od 61% na slovačkom tržištu, javlja slovački dnevnik ‘Spectator’. S druge strane, naftovod koji bi trebao povezati Bratislavu, gdje je najveća slovačka rafinerija nafte Slovnaft, i Schwechat u Austriji, gdje se nalazi najveća rafinerija austrijske naftne i plinske tvrtke OMV , ostaje i dalje u slijepoj ulici.

Iako slovačko Ministarstvo za okoliš trasu naftovoda kroz gradski koridor Bratislave sagledava kao najbolji izbor, gradonačelnik i gradska uprava Bratislave se s time ne slažu pa trasa naftovoda u Slovačkoj ostaje nepoznata. U gradu se najviše plaše onečišćenja podzemnih voda. S druge strane granice, trasa austrijske sekcije naftovoda prolazi nenaseljenim i nezaštićenim područjem. Ukupna duljina naftovoda bit će 80 – 150 km, ovisno o odabranoj trasi. Austrija je spremna početi izgradnju oko 70 km duge sekcije ili 4/5 cijele duljine pa je sada sve na Slovačkoj. Izgradnja naftovoda će za obje zemlje značiti dobavu nafte iz još jednog pravca. Međutim, upravo se navršava 12 godina otkako je potpisan sporazum o njegovoj gradnji, javlja slovački dnevnik ‘Spectator’.