Smanjeno je zapošljavanje u SAD-u

Tempo zapošljavanja u američkom gospodarstvu u svibnju je oštro ubrzao, pokazali su u petak najnoviji podaci američke vlade, a broj zaposlenih znatno je nadmašio očekivanja, uz istodobni blagi rast stope nezaposlenosti. U američkom gospodarstvu u prošlom je mjesecu tako broj zaposlenih porastao za 280 tisuća, što je njegov najizrazitiji rast od prosinca prošle godine, objavilo je u petak američko ministarstvo rada.

Pritom je najviše porastao broj zaposlenih u sektoru graditeljstva, za 17 tisuća, a slijedi sektor proizvodnje, s novih 7.000 radnih mjesta. S druge strane, značajnije je smanjena zaposlenost u sektoru vađenja ruda, i to za 18 tisuća, bilježeći pad broja zaposlenih peti mjesec zaredom. Ministarstvo je ujedno revidiralo naviše podatke za prethodna dva mjeseca koji sada pokazuju 32 tisuće više novih radnih mjesta u ožujku i travnju nego što je početno procijenjeno. Stopa nezaposlenosti porasla je pak na 5,5 posto, s travanjskih 5,4 posto, što je bila njezina najniža razina u gotovo sedam godina. Njezin rast proizlazi iz uključivanja više građana na tržište rada. Vjerojatno je riječ o onima koji su tek stekli diplomu, što bi značilo da jača povjerenje u tržište rada, napominje Reuters.

Ekonomisti iz ankete Reutersa u prosjeku su očekivali 225 tisuća novih radnih mjesta i nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 5,4 posto. Šira mjera nezaposlenosti u SAD-u, koja obuhvaća građane koji bi željeli raditi ali su odustali od traženja posla i one koji rade povremeno jer ne mogu naći posao na puno radno vrijeme, u svibnju se nije mijenjala i iznosila je 10,8 posto. Svibanjski podaci o zapošljavanju u SAD-u nadmašili su lanjski mjesečni prosjek koji je iznosio 260 tisuća, primjećuje Reuters.

You may also like