Smanjenje zaliha sirove nafte i broja bušotina podiglo cijenu

Cijene nafte ponovo su se u petak približile razini od 41 dolar, poduprte obnovljenim nadama o zamrzavanju razine proizvodnje i ohrabrujućim pokazateljima iz SAD-a i Njemačke koji ulijevaju nadu u poboljšanje potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,30 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,73 dolara. Na američkom tržištu porasla je 1,33 dolara, na 38,59 dolara.

Ruska proizvodnja nafte mogla smanjiti u travnju, kazali su neimenovani izvori. a ministar energetike izrazio je nadu da bi veliki proizvođači na sastanku u Dohi mogli postići dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje.

Dodatnu potporu tržištima pruža podatak o smanjenju zaliha sirove nafte i padu broja aktivnih bušotina u SAD-u. Prema izvješću američke vlade, zalihe u američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu smanjile su se za više od 480 tisuća barela zbog zatvaranja cjevovoda Keystone. “U Sjedinjenim Državama pale su zalihe i smanjio se broj aktivnih bušotina. U Nigeriji su učestali prekidi u opskrbi… a ako se spomene i Doha, sve ukazuje na približavanje ponude i potražnje”, tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Dodatno su raspoloženje poduprle vijesti koje ulijevaju optimizam u pogledu potražnje. Tako je američka središnja banka ocijenila da bi aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu trebale nastaviti rasti u predstojećem razdoblju a agencija Moody’s odvojeno je prognozirala da bi njemački gospodarski rast trebao blago ubrzati, na 1,8 posto.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 34,71 dolar, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like