Smanjenje viška u opskrbi za daljnje poskupljenje nafte

Cijene barela nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, poduprte očekivanjima o skorašnjem smanjenju viška u opskrbi i strahom od poremećaja u isporukama iz sukobima uzdrmanog Iraka. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,83 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 69 centi nižoj cijeni, od 59,67 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade o zalihama ponovo je pokazalo njihov pad, treći tjedan zaredom. Podatak je podupro očekivanja o skorašnjem smanjenju viška u opskrbi na globalnim tržištima. U međuvremenu su oružani sukobi u Iraku potpirili strah od prekida isporuka iz te zemlje. Paravojne postrojbe Islamske države (IS) zauzele su irački grad Ramadi, što predstavlja najveći poraz iračkih regularnih snaga u gotovo godinu dana. Irak je drugi po veličini proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) a oružani sukobi zasada nisu utjecali na njegov izvoz. “Cijene u Londonu podupire prijetnja koju Islamska država predstavlja u Iraku. Smatram da bi cijene zbog geopolitičkih razloga mogle dodatno porasti, prema 70 dolara”, ocjenjuje Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Kočnica za uzlazni trend cijena bilo je pak istraživanje britanske banke HSBC koje je pokazalo da su aktivnosti u kineskoj industriji ponovo smanjene u svibnju, treći mjesec zaredom, a proizvodnja zabilježila najsnažniji pad u nešto više od godinu dana. To je pak potaknulo špekulacije o dodatnim državnim poticajima za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 60,91 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.