Smanjenje opskrbe podiglo cijenu nafte

Saudija smanjuje proizvodnju

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara pod utjecajem informacije iz skupine vodećih proizvođača da bi mogli još više smanjiti opskrbu u idućoj godini. Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela iznosila je 84,01 dolara, a naameričkom tržištu 78,67 dolara.

Tržište je od početka tjedna fokusirano na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, posebno nakon četverodnevne odgode zbog, kako su naveli izvori, spora oko proizvodnih kvota za 2024. godinu.

U srijedu su cijene porasle nakon tvrdnje dva izvora u organizaciji OPEC+ da razgovaraju o još izrazitijem smanjenju opskrbe u prvom tromjesečju 2024. godine, iako još nije jasno koliko bi se dugo smanjivala i koliko bi barela tržište izgubilo. Ovisno o ishodu današnjih pregovora članica, OPEC+ mogao bi postići dogovor kojim bi proizvodnja bila smanjena za ukupno blizu dva milijuna barela dnevno, rekao je Reutersu jedan izvor.

Zajednički ministarski nadzorni odbor OPEC+ (JMMC) završio je sastanak u četvrtak bez preporuka s razinama proizvodnje u 2024. godini, rekla su Reutersu tri predstavnika. Sada se čeka sastanak ministara.

Međutim, Saudijska Arabija nastavit će smanjivati proizvodnju nafte za milijun barela dnevno do “kraja prvog tromjesečja 2024.”, zadržavajući svoju strategiju usmjerenu na podršku cijenama sirove nafte, objavilo je danas Ministarstvo energetike. Rijad je ovu politiku dodatnih rezova proveo u srpnju, uz dobrovoljno smanjenje od 500.000 barela dnevno najavljeno još u travnju.

Rusija podupire smanjenje proizvodnje nafte na 500.000 barela dnevno do ožujka 2024.

Rusija će podržati smanjenje proizvodnje nafte na 500.000 barela dnevno do kraja ožujka 2024. godine, najavio je danas potpredsjednik vlade zadužen za energetiku Aleksandar Novak, nakon sastanka zemalja OPEC-a.

U izjavi zamjenika premijera stoji da će “Rusija dodati dobrovoljnom smanjenju opskrbe naftom od 300.000 barela dnevno za dodatnih 200.000 barela dnevno, povećavajući ga na 500.000 barela dnevno, a produženje će trajati do kraja prvog kvartala”. iz 2024. u koordinaciji s određenim zemljama OPEC

You may also like