Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 48 dolara nakon što je najnovije izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) naznačilo smanjenje jaza između ponude i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla je 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,92 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 39 centi nižoj cijeni, od 46,62 dolara. U srijedu je pri zatvaranju bio povećan za 1,57 dolara.

Jučer je tržišta katapultiralo izvješće američke vlade, koje je neočekivano pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, i to za 3,4 milijuna barela. Time su se zalihe smanjile prvi puta od ožujka.

Danas se na taj podatak nadovezala IEA-ina povišena procjena rasta globalne potražnje u ovoj godini, na 1,2 milijuna dnevno, u odnosu na 1,16 barela dnevno procijenjenih u travnju. Ujedno su u agenciji naveli da je proizvodnja u Nigeriji, Libiji i Venezueli smanjena za 450 tisuća barela dnevno u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičari kažu da su IEA-ine brojke poduprle cijene, upozorivši ipak da bi uzlazni trend mogao zakočiti postupni povratak kanadske nafte na tržište i približavanje cijena razinama na kojima bi američke kompanije mogle povećati proizvodnju. “Daljnji rast cijena mogla bi spriječiti samo (veća) američka proizvodnja”, ističe Ole Hansen iz Saxo Banka.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 41,40 dolara, što znači da je porasla 1,20 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts