Smanjenje američkih zaliha i dalje podiže cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 52 dolara, poduprte podatkom o neočekivano snažnom padu američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,85 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,74 dolara.

Cijene su na oba tržišta poduprli jučer objavljeni službeni podaci o američkim zalihama koji su pokazali snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za tri milijuna barela. Analitičari su očekivali da će pokazati rast. Izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno dan ranije, pokazalo je još veći pad komercijalnih zaliha sirove nafte, za čak 7,6 milijuna barela.

Ti podaci nadovezali su se na prošlotjedni alžirski dogovor članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje radi potpore cijenama. “Optimizam potaknut dogovorom OPEC-a i neočekivani pad zaliha pogurali su cijene nafte prema gornjoj granici cjenovnog raspona iz prethodnih dana. Oba su trenda ograničenog trajanja i vjerojatno neće u značajnijoj mjeri smanjiti prekomjernu opskrbu”, procjenjuje Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

Analitičari općenito smatraju da je tržište dobro poduprto na sadašnjim razinama, posebno zbog predloženog smanjenja OPEC-ove proizvodnje. “Očekujemo da će Saudijci preuzeti na svoja leđa najveći dio smanjenja i proizvodnje i da će je smanjiti za pet posto ili za 500 tisuća barela dnevno dok bi je ostale zemlje u regiji Perzijskog zaljeva mogle smanjiti za 300 tisuća barela dnevno”, napominje Bernstein Energy u bilješci.

“Budući da su Iran, Libija i Nigerija izuzeti od smanjenja, preostala količina bit će raspoređena na neke od manje pouzdanih članica OPEC-a”, dodaju. Alžirski je ministar energije Nuredin Buterfa u četvrtak kazao lokalnim medijima da bi OPEC – bude li potrebno – na sastanku u studenom mogao smanjiti proizvodnju jedan posto više od 700 tisuća barela dnevno, dogovorenih u Alžiru.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u srijedu iznosila 47,74 dolara, što znači da je porasla 1,04 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments