Smanjena prodaja tablet računala

Globalna prodaja tablet računala ponovo je smanjena u trećem tromjesečju budući da kupci odgađaju nabavu ili se okreću alternativnim uređajima, pokazalo je novo istraživanje.

U razdoblju od srpnja do rujna isporučeno je ukupno 48,7 milijuna tablet računala, što je 12,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće specijalizirane tvrtke za istraživanje tržišta IDC. Time je trend pada isporuka nastavljen četvrto tromjesečje zaredom. Analitičari IDC-a ističu da vlasnici tableta ne zamjenjuju stare tablete novima često kao u prošlosti. Neki se također okreću pametnim telefonima s velikim zaslonima, takozvanim “phabletsima”, ili pak laganim osobnim računalima, od kojih neka imaju odvojive tipkovnice. “I dalje dobivamo povratne informacije da korisnici tableta koriste te uređaje dulje od četiri godine”, kaže analitičar IDC-a Ryan Reith.

“Vjerujemo da tradicionalni tableti imaju svoje mjesto u svijetu osobnih računala. Međutim, kako nastavlja rasti broj korisnika pametnih telefona, a uređaji postaju veći i dobivaju dodatne funkcije, teže je argumentirati potrebu za manjim tabletima. Obujam pošiljaka smanjuje se četiri tromjesečja zaredom pa se čini da je tržište u tranziciji”, pojašnjava Reith. Apple je 2010. de facto kreirao tržište tableta svojim iPad-om a vodeću je poziciju po broju isporučenih uređaja zauzeo i u trećem tromjesečju, iako mu se tržišni udio smanjio na 20,3 posto, a broj prodanih iPad-a za 19,7 posto, objavio je IDC.

Na drugom je mjestu južnokorejski Samsung s tržišnim udjelom od 16,5 posto i osam posto isporučenih uređaja, što je 17 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Treće je pripalo kineskom Lenovu s tržišnim udjelom od 6,3 posto, četvrto tajvanskom Asusu sa četiri posto a peto kineskom Huaiweiju s 3,7 posto udjela u tržištu tableta. U IDC-u naglašavaju i da je prošle godine aktivno bilo ukupno 581,9 milijuna tableta, što je 36 posto više nego u godini ranije, dodajući ipak da rast usporava. “Uz zrela tržišta kao što su Sjeverna Amerika, zapadna Europa i Azija/Pacifik, koja su odavno premašila brojku od 100 milijuna aktivnih tableta, mogućnosti za rast sve je manje”, navodi se u izvješću IDC-a. Apple nastoji izgraditi novu nišu na tržištu tableta uređajem iPad Pro koji ima odvojivu tipkovnicu a trebao bi biti lansiran idućeg mjeseca. Samsung ima sličan uređaj koji je nazvao Tab S2.

You may also like