Smanjena potražnja OPEC-a spustila cijenu na 49 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 49 dolara, pritisnute opetovanim rastom zaliha u SAD-u i očekivanjima smanjene potražnje za naftom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,75 dolara. Jučer su zaključile trgovanje u minusu 3,9 posto. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 46,42 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu tri posto. Jučer je naftna tržišta pritisnuo podatak američke vlade o skoku zaliha sirove nafte u prošlome tjednu za 2,85 milijuna barela, unatoč padu uvoza na najnižu razinu od 1991. “Proizvodnja u Sjedinjenim Državama nešto je porasla. Brojka nije bila dobra i mislim da je to pokvarilo raspoloženje na tržištu”, konstatira analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

Smatra da se cijene na londonskom tržištu još uvijek kreće u uskom rasponu. „Kad god poraste dva dolara, nastane uzbuđenje. Onda padne dva dolara. Tehnički, ne postoji neki trend”, tumači Jakob. Pritisak na cijene generirao je i interni dokument OPEC-a koji je Reuters dobio na uvid a ukazuje na slabiju potražnju za naftom zemalja članica u idućih nekoliko godina. Ministri za naftu OPEC-ovih članica sastat će se 4. prosinca kako bi odlučili hoće li nastaviti s politikom očuvanja tržišnog udjela na uštrb cijena, kojom se pokušavaju riješiti konkurencije s višim troškovima proizvodnje. Ni OPEC a ni Rusija vjerojatno neće mijenjati strategiju, procjenjuju analitičari BMI Researcha. “Naše je stajalište da će OPEC i Rusija nastaviti sa strategijom visoke razine proizvodnje kako bi istisnuli skupe proizvođače nafte”, napisali su u bilješci.

“S obzirom na visoku razinu proizvodnje vodećih proizvođača, smanjenje američke proizvodnje iz škriljca neće biti dovoljno da se u iduće dvije godine uspostavi ravnoteža na prekomjerno opskrbljenom tržištu”, dodaju. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 44,43 dolara, što znači da je porasla 54 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like