Smanjena opskrba povećala cijenu nafte

Smanjena proizvodnja i embargo Rusiji

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 94 dolara, poduprte odlukom vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe i očekivanjima embarga EU-a na rusku naftu. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 94,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 88,55 dolara.

Tržišta su danas bila fokusirana na OPEC i njegove saveznike koji su jučer odlučili smanjiti proizvodnju od studenoga za dva milijuna barela dnevno u odnosu na referentne razine.

Nekoliko članica OPEC+ ima teškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u kolovozu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 milijuna barela dnevno.

Opskrba će zapravo biti smanjena za milijun do milijun i sto tisuća barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 tisuća barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena ocijenio je odluku OPEC+ “kratkovidnom”, a Bijela kuća najavila je da će Biden kontinuirano pratiti situaciju radi eventualnog plasmana na tržište još barela iz strateških rezervi kako bi se obuzdao rast cijena.

Američki predsjednik ujedno će se savjetovati s Kongresom o dodatnim mogućnostima smanjenja kontrole OPEC-a i njegovih saveznika nad cijenama energije, poručili su iz Bijele kuće, aludirajući na zakone koji bi mogli izložiti članice grupe tužbama zbog monopola.

Samo mjesec dana nakon što OPEC+ počne značajnije smanjivati proizvodnju, EU će uvesti embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima, što će značiti još manje barela na tržištu.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak odvojeno je jučer izjavio da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju nafte kako bi amortizirala posljedice cjenovnog limita koji joj Zapad planira nametnuti zbog invazije na Ukrajinu.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 1,92 dolara, na 94,05 dolara.

You may also like