Smanjena opskrba podigla cijene nafte iznad 63 dolara za barel

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 63 dolara, poduprte neočekivano velikim padom zaliha u Sjedinjenim Državama i zatvaranjem ključnog naftovoda, što signalizira smanjenu opskrbu u SAD-u.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 57,78 dolara.

Tržišta je danas poduprlo izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 6,4 milijuna barela, znatno više no što su analitičari očekivali.

Dodatno su tržišta poduprle informacije iz neimenovanih izvora da će naftovod Keystone do kraja studenog smanjiti isporuke nafte za 85 posto ili čak i više. Naftovod kojim se dnevno iz Kanade u SAD transportira 590 tisuća barela nafte zatvoren je prošlog tjedna zbog izlijevanja 5.000 barela nafte u Južnoj Dakoti.

Pozornost se sada okreće službenom izvješću američke vlade o zalihama koje će biti objavljeno tokom dana. “Ako službeni podaci vlade… potvrde veliki pad zaliha sirove nafte koji je sinoć objavio API, mislim da će cijene porasti”, ističe Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Cijene također podupiru nastojanja vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekolicinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje prekomjernu opskrbu i time podupru cijene.

Njihov sporazum o smanjenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno istječe u ožujku, ali se očekuje da će ga OPEC na sastanku krajem mjeseca produljiti do kraja iduće godine.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 60,49 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like