Smanjen višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom

Višak u robnoj razmjeni 28 zemalja Europske unije sa svijetom osjetno je smanjen u lipnju u odnosu na prethodni mjesec budući da je uvoz porastao znatno snažnije nego izvoz, izvijestio je u utorak europski statistički ured.

Sezonski prilagođeni robni izvoz iz 28 zemalja EU porastao je u lipnju 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 141,8 milijardi eura. Time se oporavio nakon posrtaja u svibnju, kada je smanjen gotovo dva posto.

Robni uvoz skočio je u lipnju na mjesečnoj razini 2,1 posto, na 138,7 milijardi eura. U svibnju potonuo je 3,5 posto, pokazuju podaci Eurostata. Time je višak u robnoj razmjeni EU28 sa svijetom u lipnju potonuo na mjesečnoj razini 39,3 posto, na 3,1 milijardu eura, izračunali su u europskom statističkom uredu na temelju desezoniranih podataka.

Na godišnjoj je razini robni izvoz iz EU28 prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata pao u lipnju pet posto, na 151,4 milijarde eura. Uvoz je smanjen nešto blažih četiri posto, na 143,8 milijardi eura.

Tako je višak u robnoj razmjeni EU28 sa svijetom u lipnju potonuo na 7,7 milijardi eura, s 9,3 milijarde eura koliko je iznosio u istom mjesecu prošle godine. Vrijednost robne razmjene unutar EU kliznula je na godišnjoj razini jedan posto, na 272,1 milijardu eura.

I eurozona je u lipnju prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata zabilježila osjetno slabiji rast robnog izvoza na mjesečnoj razini nego uvoza. Tako je sezonski prilagođeni izvoz u lipnju uvećan 0,5 posto dok je uvoz poskočio 1,5 posto.

Time je bilanca u robnoj trgovini eurozone za lipanj prema desezoniranim podacima Eurostata iskazala višak od 23,4 milijarde eura, čime je on smanjen 4,9 posto u odnosu na svibanj, utvrdili su u Eurostatu.

Na godišnjoj je razini eurozona u lipnju prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata zabilježila pad robnog izvoza za dva posto, na 178,8 milijardi eura. Uvoz je potonuo pet posto, na 149,5 milijardi eura.

Time je višak neprilagođen za sezonske faktore porastao u lipnju za 14,5 posto, na 29,2 milijardi eura. Ukupna je vrijednost trgovinske razmjene u eurozoni u lipnju kliznula na godišnjoj razini jedan posto, na 150,2 milijarde eura, procjenjuju u europskom statističkom uredu.

You may also like