Smanjen rizik od devalvacije rata valutama

Američki ministar financija poručio je u utorak kako su nakon sastanka G20 u Šangaju znatno smanjeni rizici natjecanja zemalja u devalvaciji valuta radi stjecanja konkurentske prednosti.

Nakon rasprava na sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Šangaju proteklog vikenda takvi su rizici sada u vrlo značajnoj mjeri smanjeni, kazao je Jack Lew na brifingu s novinarima u Hong Kongu. “Nakon sastanka G20 u Šangaju rizik natjecanja u devalvaciji znatno je smanjen budući da su sudionici preuzeli odgovarajuće značajne obveze”, kazao je američki ministar financija novinarima. “To je nova obveza i podrazumijeva da više neće biti iznenađenja. Zemlje više neće poduzimati mjere koje potiču natjecanje u devalvaciji a u konačnici i valutni rat, a to je vrlo važno”, poručio je Lew.

Najveća gospodarstva svijeta u subotu su objavila kako uz ultra niske kamatne stope i tiskanje novca moraju pronaći i druge načine da se oživi globalno gospodarstvo, uz paralelno vraćanje fokusa na strukturalne reforme kako bi se potaknule aktivnosti. Zabrinutost zbog potencijalnog valutnog kaosa jačala je od kolovoza lani kada je Kina zatresla globalna tržišta neočekivanom odlukom o devalvaciji juana. Jeftinija valuta omogućuje prednost u odnosu na konkurenciju u globalnoj trgovini jer čini izvoz cjenovno privlačnijim za kupce, pojašnjava Reuters.

Strahovalo se da će Kina tim potezom podvrgnuti pritisku druge zemlje da također smanje vrijednost svojih valuta kako bi ostale konkurentne u svjetskoj trgovinskoj razmjeni. Takve bi pak uzvratne mjere mogle dovesti do još većih previranja na globalnim tržištima, što bi dodatno zakočilo globalni gospodarski oporavak.

Juan je nastavio gubiti na vrijednosti i od početka godine oslabio je prema dolaru oko 0,8 posto. Slabljenje valute i kinesko gospodarsko usporavanje izazvali su značajan odljev kapitala iz zemlje u potrazi za većim prinosima.

U utorak je Lew ponovio kako je na sastanku G20 i u razgovorima s kineskim dužnosnicima posljednjih dana poslana jasna poruka da Kina nema namjeru ni potrebu za daljnjom devalvacijom. To je u skladu s izjavama kineskih dužnosnika posljednjih mjeseci da je devalvacija u kolovozu bila jednokratna mjera kojom se željelo uskladiti tečaj juana što je više moguće s onim što su nalagale tržišne sile.

Kina je odlučila preusmjeriti gospodarstvo s modela oslonjenog na izvoz na model utemeljen na potrošnji. Najavili su tako smanjenje proizvodnih kapaciteta i val otkaza u državnim poduzećima, a američki ministar financija kaže kako su ga uvjeravali da će uspješno upravljati procesom tranzicije uz pomoć strukturnih, monetarnih i fiskalnih alata. U međuvremenu je kineska središnja banka ovog tjedna dodatno ublažila monetarnu politiku, ubrizgavši procijenjenih 100 milijardi dolara dugoročnog novca u gospodarstvo kako bi ublažila teške muke koje će gospodarstvu izazvati valovi otkaza i stečajeva prekapacitiranih kompanija.

You may also like